۱۰ نتیجه برای احمدی
نهله غروی نائینی، صادق آیینه وند، کاظم صادق زاده، محمدحسن احمدی،
دوره ۱، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۰ )
چکیده
پرداختن شماری از آیات قرآن به «اهل کتاب»، از مهمترین معیارها برای تعیین مدنی بودن آنهاست، اما شماری از آیات سورههای مکی قرآن نیز به گونهای درباره اهل کتاب سخن میگویند و از حضور اهل کتاب، عهدین و آموزههای یهودی و مسیحی و حتی رویارویی اسلام با یهودیت در دوران مکی خبر میدهند. این مستندات قرآنی همراه با برخی از قرینههای تاریخی، نشاندهنده فزونی سهم تأثیر یهود در رویدادهای صدر تاریخ اسلام، در سنجش با دوران کوتاه مدنی خواهند بود.
فاطمه جان احمدی، لیلا خسروی،
دوره ۱، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۰ )
چکیده
نهضت شیعه اسماعیلیه در آخرین دهه قرن سوم هجری با برپایی حکومت فاطمیان در مغرب به بار نشست و در اندک زمانی پس از استقرار، در پی تحقق هدف توسعه سیاسی به مصر لشکر کشید و ۲۰۹ سال (۳۵۸-۵۶۷ه ق) مقتدرانه بر آنجا حکم راند. فاطمیان در این دوران بهانگیزه تمرکز قدرت و چیرگی کامل بر کارها توانستند نهادهای فراوانی تأسیس کنند و آنها را گسترش دهند. نهاد «وزارت» یا «وساطﺔ» از جملهی این نهادها بود که در آغاز استقرار آنان در مصر پاگرفت. امام - خلیفه فاطمی در آغاز بهانگیزه حفظ قدرت و اقتدار مطلق خودش، مقام وساطﺔ را در قالب رکنی اجرایی با وظایفی محدود تعیین و حفظ کرد که متصدی این مقام واسطه و رابط میان خلیفه و دیگر نهادهای اجرایی و نظامی و دیگر مردم به شمار میآمد. بتدریج با گذشت زمان، مقام وزارت به رکنی اصلی در ساختار قدرت خلافت فاطمیان بدل شد.
بهترین خواست این مقاله یافت این پرسش اساسی است که چه عواملی در ایجاد تحول ساختار نهاد وزارت، از وساطﺔ به وزارت تنفیذ سپس وزارت تفویض تأثیر گذارد؟
شاید دگرگونیهای سیاسی و گسترش دیوانسالاری و پیدایی تغییر و تحول در مقام و منصب وزارت و بدل شدن آن به نهادی قدرتمند، در این زمینه تأثیرگذار بوده باشند.
موسی الرضا بخشی استاد، نزهت احمدی،
دوره ۱، شماره ۱۱ - ( پاییز ۱۳۹۲ )
چکیده
موسیالرضا بخشیاستاد*
نزهت احمدی**
چکیده
پس از رسمی شدن تشیّع در ایران عصر صفویه، «مدرسه» به مهمترین مرکز نهاد آموزش در خدمت این مذهب رسمی بدل گردید، اما پرسش این است که چنین نهاد آموزشی در علوم دینی وغیردینی آن روزگار چه تأثیری گذارد؟ بر پایه بررسیهای صورت گرفته در اینباره، تکاپوهای علمی مدارس از عوامل تأثیرگذار در گسترش علوم دینی و مرکزیت یافتن فقه شیعه در ایران از میانههای عصر صفوی بوده است. مدارس معطوف به دیدگاه واقف و مدیران آنها، در رواج اندیشههای علمی بهویژه اندیشه اخباری، در رویدادهای علمی نیمه دوم عصر صفوی بسیار مؤثر بودند. همچنین تأکید بسیار مدارس بر علوم دینی، سبب افول برخی ازعلوم غیر دینی شد.
[۱]. تاریخ دریافت ۵/۱۱/۹۱ تاریخ پذیرش ۲۵/۹/۹۲.
* استادیار دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران )نویسنده مسئول). Rezabakhshi۱۳۸۵@ymail.com
** دانشیار دانشگاه الزهراء، گروه تاریخ، تهران، ایران. Nozhat.ahmadi@gmail.com
فاطمه جان احمدی، حیات مرادی،
دوره ۱، شماره ۱۴ - ( تابستان ۱۳۹۳ )
چکیده
فاطمه جان احمدی[۲]
حیات مرادی[۳]
چکیده
طرح موضوع عبادتین (ظاهری و باطنی) در اوضاعی که بحران مذهبی دامنگیر خلافت فاطمیان شده بود، راهی برای برونرفت از معضلات فکری و فرهنگی خلیفه فاطمی الحاکم بامر الله (۴۱۱-۳۸۶ ق) بود. ظهور غُلات اسماعیلی و پیدایی شِقاق میان داعیان دربار و خیزش بحران فکری در جامعه اسماعیلی، جز با استوار کردن مبانی فکری و اعلام دیدگاه امام و داعیان فاطمی، چارهپذیر نبود. حمیدالدین کرمانی نظریهپرداز دربار فاطمی با طرح موضوع عبادتین افزون بر ایجاد انتظام فکری در جامعه اسماعیلی، آرامش و اقتدار و مشروعیت مذهبی امام، خلیفه را احیا کرد. این نوشتار به روش توصیفی ـ تحلیلی در پی دستیابی به معنای طرحواره عبادتین است و به چگونگی کاربست این نظریه به حل بحران و قدرتافزایی امام فاطمی پاسخ میگوید. دستآورد پژوهش، همسویی عبادت ظاهری و باطنی و لازم و ملزوم بودن آنها با یکدیگر است. تفکر مذهبی اسماعیلیه نخستین، با موضوع ترک عبادات ظاهری سازگار نیست و هرگز خروج امام فاطمی را از جایگاه امامت و رسیدن او را به مقام خدایی، نمیپذیرد.
[۱]. تاریخ دریافت ۲۴/۱۲/۹۲، تاریخ پذیرش ۸/۵/۹۳.
[۲]. دانشیار دانشگاه الزهرا، گروه تاریخ، تهران، ایران. janahmad۲۰۰۴@yahoo.com
[۳]. دانشجوی دکتری دانشگاه الزهرا، گروه تاریخ، تهران، ایران. hayat۱۹۷۷@yahoo.com
سید ابوالقاسم فروزانی، حسین پوراحمدی، لیدا مودت،
دوره ۱، شماره ۱۴ - ( تابستان ۱۳۹۳ )
چکیده
سید ابوالقاسم فروزانی[۲]
حسین پوراحمدی[۳]
لیدا مودت[۴]
چکیده
در اوایل قرن پنجم هجری با تضعیف دولت حمدانیان در حلب، امیر بنیمرداس با بروز خلاء قدرت موفق به تاسیس حکومت بنیمرداس(۴۱۴-۴۷۲ق) در این شهر گردید. شهر حلب به لحاظ موقعیت سوقالجیشی و نظامی برای فاطمیان، بیزانس و سلجوقیان در قرن پنجم هجری جایگاه و اهمیت بسزایی داشت. یافتههای پژوهش حاکی از این است که امرای بنیمرداس با تدابیر سیاسی علیرغم حملات مکرر فاطمیان موفق شدند قدرت خود را در حلب حفظ نمایند؛ اما با ورود ترکمانان به شام، سلاطین نخستین سلجوقی با تصرف این شهر توانستند از یک سو تلاشهای بیزانس برای نفوذ در منطقه شمال شام را خنثی کرده و از سوی دیگر فاطمیان را تحت فشار قرار دهند. با این اقدامات سلاجقه در حلب، دولت بنیمرداس بیش از پیش رو به افول نهاد و سرانجام توسط سلجوقیان منقرض گردید. این پژوهش با روش کتابخانهای و با استناد به منابع اصلی درصدد است به مناسبات سیاسی و برخوردهای این دولت با فاطمیان و سلجوقیان بپردازد.
[۱]. تاریخ دریافت ۱۸/۷/۹۲، تاریخ پذیرش ۵/۱۲/۹۲.
[۲]. دانشیار دانشگاه شیراز، گروه تاریخ، شیراز، ایران. foroozani_s_a@yahoo.com
[۳]. استادیار دانشگاه شیراز، گروه تاریخ، شیراز، ایران. pourahmadh@yahoo.com
[۴]. استادیار دانشگاه شهید چمران اهواز، گروه تاریخ، اهواز، ایران. lidamavadat@gmail.com
محبوبه اسماعیلی، نزهت احمدی،
دوره ۱، شماره ۲۰ - ( زمستان ۱۳۹۴ )
چکیده
از قرن نهم، فضای استعاری و آرمانی مناسبی برای باز تولید گفتمان مهدویت به عنوان رکن اصلی تشیع فراهم شد. این گفتمان از طریق خردهگفتمانهای گوناگون، موفق شد حاکمیت مستقر گفتمان تسنن را به حاشیه راند و با هِژمونیک شدن و سلطه حکومت صفویه در قالب مهدویت غالیانه با دال مرکزی سلطنت و با دالها و نشانهای مختلف تشکیل شود. همزمان با شکلگیری این گفتمان، فقهای شیعه، گفتمان مهدویت امامیه را با دال مرکزی امامت با نشانههای مختلف مفصلبندی کردند و با غیریتسازی، کوشیدند گفتمان مهدویت غالیانه را به حاشیه رانند. در این پژوهش تلاش شده است منازعات گفتمانی در متون تاریخی و فقهی، در نیمه نخستین عصر صفوی با تکیه بر چارچوب نظری لاکلا و موفه تحلیل و تفسیر و علت این تنازعات را بازگوکرد.
کلیدواژگان: مهدویت، عصر غیبت، صفویه، متون فقهی، متون تاریخی.
زینب اخوان صفائی، حسین پوراحمدی، محمدعلی رنجبر،
دوره ۱، شماره ۲۴ - ( زمستان ۱۳۹۵ )
چکیده
پژوهش پیش رو به تحلیل نسبت دو لایۀ فرهنگ عمومی و بنیادی در جامعۀ تحت حاکمیت آل بویه در سه شاخۀ فارس، جبال و عراق عرب بر اساس نظریۀ سهوجهی فرهنگ میپردازد. در این پژوهش، لایههای فرهنگ عمومی و بنیادی آل بویه بهصورت یک سیستم، یعنی سیستم فرهنگ در نظر گرفته شده و تحلیل گردیده است. به منظور انتخاب چارچوب نظری برای تحلیل موضوع، از یک روش تحقیق الگویی که به تبیین چیستی و چرایی این دو لایه میپردازد استفاده شده و با ترسیم جدولی سهبعدی، به شناسایی و تعیین مصادیق خانههای جدول پرداخته شده است. مزیت روش انتخاب شده، بهکارگیری مبانی تازۀ معرفتشناختی است که در این پژوهش با استفاده از آن، فرهنگ عمومی و بنیادی بوییان و نوع ارتباط و چگونگی تعامل آن دو، نسبت به یکدیگر تحلیل شدهاند.
دستاورد پژوهش گویای آن است که دو لایۀ فرهنگ بنیادی و عمومی بوییان، نسبت به یکدیگر خصلت زیربنایی ـ روبنایی دارند و در تعاملی به شدت تنگاتنگ با یکدیگرند. به دیگر سخن، فرهنگ بنیادی این دوره که حکم زیر بنا را دارد، خطوط اصلی نظام اعتقادی ـ ارزشی ایشان را ترسیم کرده و شکل عملیاتی و اجرایی شدۀ آن در فرهنگ عمومی که در حکم روبناست انعکاس یافته است. به بیان دیگر، اگر به دقت و بر پایۀ شواهد به تحقیق در فرهنگ بنیادی و عمومی سدههای چهارم و پنجم در عراق عرب و غرب ایران پرداخته شود، به روشنی شاهد التقاطی و تلفیقی بودن لایۀ فرهنگ بنیادی (اسلامی ـ زرتشتی) و انعکاس آن در لایۀ عمومی به شکل تأثیرگذاری شدید فرهنگ ایران عصر ساسانی خواهیم بود. در این راستا، اطلاعات موجود با تکیه بر اسناد و منابع کتابخانهای و مبتنی بر رویکرد تحلیلی ـ توصیفی گردآوری شده است.
سید محمد شیخ احمدی،
دوره ۱، شماره ۲۹ - ( بهار ۱۳۹۷ )
چکیده
با آغاز خلافت عباسیان، خطابه و منبر، بهعنوان رسانههایی ارتباطی و تأثیرگذار، در خدمت توجیه مشروعیت و تثبیت حکومت قرار گرفتند. در سدۀ اول خلافت عباسیان، خطبه خواندن به نام خلیفه بهمعنای رسمیت یافتن قدرت او بود و منبر نیز به تریبونی تبدیل شد که بر آن خطابههایی برای اعلام رسمی خلیفۀ وقت و ولیعهد او و دعا برای آنان ایراد میشد. در طرف مقابل، مخالفان نظام عباسی نیز از این کارکردهای رسانهای خطابه و منبر استفاده میکردند؛ آنها با ایراد خطابههایی در ذکر رذایل و مظالم خاندان بنیعباس، مردم را به نظام خلافت بدبین و به این وسیله، مشروعیت خلفا را در اذهان مردم خدشهدار میکردند. با توجه به اهمیت موضوع، پژوهش حاضر درصدد است تا کارکردهای منبر و خطابه را، بهعنوان رسانههای ارتباطی تأثیرگذار در تمدن اسلامی، با تکیه بر عصر اول خلافت عباسیان (۱۳۲-۲۳۲ق) بررسی کند.
سیدمحمد احمدی مقدم، رضا کیانی نیا، غفار پور بختیار،
دوره ۱، شماره ۴۹ - ( بهار ۱۴۰۲ )
چکیده
مصر و شام بخشی از قلمر دولت شیعی فاطمیان (۲۹۷-۵۶۷) بود. با روی کار آمدن دولت سنی ممالیک در مصر در سال ۶۴۸، بررسی روابط سیاسی و مذهبی ممالیک با شیعیان ساکن در مصر و شام از اهمیت بسیاری برخوردار است. سوال اصلی پژوهش این است که دین و سیاست بر روابط مذهبی و سیاسی ممالیک با شیعیان مصر و شام چه تأثیری داشته است؟ این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی تلاش کرده است تا با تمرکز بر نقش حیاتی مذهب در ساختار سیاسی و فرهنگی دولت ممالیک، سیاستها و اعتقادات مذهبی ممالیک و فقیهان حنبلی سلفی آن دوره را بررسی کند. تقابل ممالیک با ایلخانان و تأسیس خلافت عباسی در مصر نیز بر پیچیدگی این روابط سیاسی و مذهبی افزوده بود. یافتههای این پژوهش نشان میدهد که سیاست خصمانه ممالیک در برابر شیعیان عمدتاً به تأسی از ایوبیان و وحشت از سابقه تشیع در مصر و شام بودهاست.
سارا شوهانی، سیدمحمد شیخ احمدی، کیوان شافعی، روح الله بهرامی،
دوره ۱، شماره ۵۰ - ( تابستان ۱۴۰۲ )
چکیده
بیماریها و تلفات ناشی از آن از واقعیتهای جامعه انسانی است. ایران عصر قاجار از نظر بهداشت و سلامت شرایط مناسبی نداشت. ولایت کردستان بهسبب قرارگرفتن در مسیر مراودات تجاری با مناطق همجوار و شرایط نامناسب بهداشتی در معرض سرایت بیماریها قرار داشت. این پژوهش با رویکرد توصیفی-تحلیلی و تکیهبر اسناد آرشیوی، روزنامهها و متون تاریخی بهدنبال پاسخ دادن به این پرسش اساسی است که مهمترین عوامل مؤثر بر شیوع بیماریهای مُسری و تأثیر آن بیماریها بر ولایت کردستان چه بودهاست؟ یافتهها نشان میدهد که بیتوجهی حکام، شرایط اقلیمی، راههای نامناسب، حمامهای غیربهداشتی و خرافات از عوامل اصلی شیوع بیماری واگیرا بودهاست. بااینحال، گاهی با بهداشتیکردن محیط، گرایش به طب نوین، تأسیس بیمارستان، تأمین ارزاق، تأسیس مجلس صحت، آبلهکوبی و ایجاد قرنطینه، بیماریها مهار میشدند؛ گاهی نیز گسترش بیماریها به ازدیاد مرگومیر، کاهش جمعیت و رکود بازار منجر میشد و این امر از تأثیرات مستقیم بیماریها بر زندگی اجتماعی مردم در ولایت کردستان عصر قاجار بود.