حسن جوادی نیا، محمدامیر شیخ نوری، سید ابوالفضل رضوی،
دوره ۱، شماره ۲۴ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده
درباره پیدایش، اوج و افول سلسله افشاریه، پژوهشهایی دامنهدار انجام شده است؛ اما هنوز زوایای ناگفته بسیاری نزد مورخان و محققان تاریخ اسلام وجود دارد. در این پژوهش، زوایهای متفاوت و دغدغهای پنهان برگرفته از این پرسش که همگرایی نادرشاه با اقلیتهای مذهبی چگونه بوده است، بررسی میشود. نخستین فرضیه آن است که مصالحه مذهبی واقعی میان اقلیتهای مذهبی و سلطنت نادر در ایران، در سطوح مورد نظر او سودآور بود و ایرانی متحد و استوار را پس از وی تضمین میکرد. او برای تحقق دفاع از حریم سیاسی و جغرافیایی ایران و حل اختلافهای آیینی، با اقلیتهای مذهبی از جمله یهودی، مسیحی و زرتشتی، تعامل و همسازگری داشته است که میتواند الگویی نوین از جانب سلطنت در جهان اسلام به شمار آید. برای آزمودن این فرضیه، از نظریه هژمونی گرامشی بهره گرفته شده است. روش بررسی در این پژوهش نیز متناسب با روشهای معمول تاریخی، توصیفی ـ تحلیلی است.
لیلا نجفیان رضوی،
دوره ۱، شماره ۲۵ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده
مناسک حج در آیین اسلام، فرصتی بیبدیل برای تزکیۀ نفس انسانها، مایۀ ایجاد وحدت در امت اسلامی و اثرات سازندۀ بیشمار دیگر است. این فریضۀ دینی که پیامبر اسلام۶ و ائمه: بر انجام آن تأکیدی ویژه داشتند، در زمانی کوتاه پس از درگذشت رسول خدا۶ به ابزاری برای جهتدهی به اهداف سیاسی حاکمیت و نیز مخالفان آن تبدیل شد. تناقض رویکرد عامه مسلمانان به حج، با آنچه هدف طبقۀ حاکم و گروههای رقیب آن از حجگزاری در دورههای مختلف تاریخ اسلام بوده، برای پژوهشگران حوزۀ تاریخ، مسئلهای تأملبرانگیز است. با توجه به خیزش حسنیان و عباسیان برای کسب قدرت از اواخر خلافت امویان و امکان بهرهوری آنها از موسم حج در جهت پیشبرد اهدافشان، پژوهش حاضر بر آن است که به روش توصیفی ـ تحلیلی، به این پرسش اساسی پاسخ دهد که شیوههای بهرهگیری عباسیان و حسنیان، از اواخر دورۀ اموی تا پایان اولین دورۀ قیامهای سادات حسنی، از موسم حج چگونه بوده است؟
فرضیۀ مقاله آن است که در اواخر دورۀ مروانی، موسم حج فرصتی برای دیدار، تجدید پیمان و برنامهریزی علیه حاکمیت (عرصۀ همگرایی دو طیف اقتدارطلب) بود؛ اما پس از روی کار آمدن عباسیان، به ابزاری برای کنترل فعالیتهای سیاسی سادات حسنی از سوی حاکمیت و اغتنام فرصتی برای رازگشایی سیاست انحرافی عباسیان و حتی تمایل به حذف آنان از سوی هواداران حسنیان (واگرایی دو طیف رقیب) بدل شد.