کاربران عمومی فقط به فهرست مقالات منتشر شده دسترسی دارند.
۱۱ نتیجه برای موضوع مقاله:
مصطفی لعل شاطری، علی ناظمیان فرد،
دوره ۱، شماره ۲۴ - ( زمستان ۱۳۹۵ )
چکیده
از جمله مضامین مندرج در قرآن کریم، ماجرای ذوالقرنین و ساخت سدی برای رهایی مردم مجاورِ آن از تهاجم قوم یأجوج و مأجوج است؛ قومی که در طول تاریخ با انبوهی از افسانهها و اسطورهها به متون هنری، ادبی و تفسیری راه یافتند. مسئله مورد بحث در این پژوهش که به روش توصیفی ـ تحلیلی تبیین میشود، میزان تطبیق تصاویر موجود در کتب چاپ سنگی عصر ناصری (۱۳۱۳-۱۲۶۴ق) از این قوم، بهویژه خمسهنظامی در بخش اسکندرنامه، با گزارشهای تاریخی و روایات اسلامی است. یافتهها حاکی از آناند که یأجوج و مأجوج در تصویرنگاری این عصر در قالب انسانهایی متفاوت از لحاظ شکل ظاهری و از نظر توانمندی و تأثیرگذاری در عالم، با سایر آدمیان ترسیم شدهاند. چنین موجوداتی با تصاویری از قبیل انسان ـ جانور، یا انسانهایی با شکل ظاهری اعجابآور از قبیل بسیار زشترو، ترسناک و گاه با جسمی کوچک یا بسیار بزرگ و اغلب در پشت سد مصور شدهاند که تا حد زیادی با توصیفات گزارشهای تاریخی و روایات اسلامی انطباق دارند. در این بین گاه تفاوتهایی جزئی در تصاویر دیده میشود که آن را میتوان تا حد زیادی برگرفته از برداشتهای ذهنی نقاشان از پیش متن (شامل گزارشهای تاریخی و روایی) و در گام بعد به دلیل تأثیر باورهای غالب بر جامعه و خوانشی هرمنوتیکی دانست.
لیلا نجفیان رضوی،
دوره ۱، شماره ۲۵ - ( بهار ۱۳۹۶ )
چکیده
مناسک حج در آیین اسلام، فرصتی بیبدیل برای تزکیۀ نفس انسانها، مایۀ ایجاد وحدت در امت اسلامی و اثرات سازندۀ بیشمار دیگر است. این فریضۀ دینی که پیامبر اسلام۶ و ائمه: بر انجام آن تأکیدی ویژه داشتند، در زمانی کوتاه پس از درگذشت رسول خدا۶ به ابزاری برای جهتدهی به اهداف سیاسی حاکمیت و نیز مخالفان آن تبدیل شد. تناقض رویکرد عامه مسلمانان به حج، با آنچه هدف طبقۀ حاکم و گروههای رقیب آن از حجگزاری در دورههای مختلف تاریخ اسلام بوده، برای پژوهشگران حوزۀ تاریخ، مسئلهای تأملبرانگیز است. با توجه به خیزش حسنیان و عباسیان برای کسب قدرت از اواخر خلافت امویان و امکان بهرهوری آنها از موسم حج در جهت پیشبرد اهدافشان، پژوهش حاضر بر آن است که به روش توصیفی ـ تحلیلی، به این پرسش اساسی پاسخ دهد که شیوههای بهرهگیری عباسیان و حسنیان، از اواخر دورۀ اموی تا پایان اولین دورۀ قیامهای سادات حسنی، از موسم حج چگونه بوده است؟
فرضیۀ مقاله آن است که در اواخر دورۀ مروانی، موسم حج فرصتی برای دیدار، تجدید پیمان و برنامهریزی علیه حاکمیت (عرصۀ همگرایی دو طیف اقتدارطلب) بود؛ اما پس از روی کار آمدن عباسیان، به ابزاری برای کنترل فعالیتهای سیاسی سادات حسنی از سوی حاکمیت و اغتنام فرصتی برای رازگشایی سیاست انحرافی عباسیان و حتی تمایل به حذف آنان از سوی هواداران حسنیان (واگرایی دو طیف رقیب) بدل شد.
محبوبه فرخنده زاده،
دوره ۱، شماره ۲۶ - ( تابستان ۱۳۹۶ )
چکیده
زیدیه در سال ۱۲۲ پس از شهادت زید بن علی بن حسین و شکست قیام او شکل گرفت. زیدیان با تأکید بر جایگاه و شخصیت علمی و مذهبی زید، عقاید و دیدگاهش درباره شروط امامت را ترویج و نفوذ کاریزمایی او را در جامعه تقویت کردند. مسئله اصلی پژوهش این است که شخصیت زید چگونه بر بقاء این فرقه و انتقال جانشینی کاریزمایی تأثیر گذاشته است. از این رو افزون بر ویژگیهای شخصیتی زید بن علی، بحران یا شرایط اجتماعی و سیاسی جامعه اسلامی که زمینهساز ظهور رهبری کاریزماتیک در جامعه شده بود، بر مبنای چارچوب جامعهشناختی اقتدار (سیادت) کاریزماتیک ماکس وبر بررسی و تبیین شده است. یافتههای پژوهش حاکی از آن است که زید با گفتمان جدید برای حلّ بحران سیاسی و اجتماعی شیعیان وارد صحنه سیاست شد و به عنوان رهبر کاریزماتیک زیدیان در شکلگیری و بقای فرقه زیدیه نقش مهمی ایفا کرد.
مریم عزیزیان، زینب امیدیان،
دوره ۱، شماره ۲۸ - ( زمستان ۱۳۹۶ )
چکیده
دهههای۱۳۳۰ تا۱۳۶۰ش، از دورههای عطف سیرهنگاری و بازخوانی زندگانی رسول الله۹ در جامعه ایران شیعی است. تحقیقات علمی در دوره ماصر دین را امری فوق طبیعی نمیدانست به همین رو سیرهنگاریهای سنتی به جهت آمیخته بودن با خرافات و آراء کلامی، پاسخگوی نیازهای آن دوره نبود. بر همین اساس سیرههای متعددی در این دوره نوشته شد که مهمترین رویکرد آنها «دنیوی» ساختن دین و ظهور دین اسلام بود. در این میان، زریابخویی، متفاوت با معاصرانش و متناسب با نیازهای روز به نگارش سیره پیامبر۹ پرداخت است. این پژوهش برآن است تا با بهره بردن از رهیافت معناکاوی، هدف و شیوه خاص تاریخنگاری زریاب در سیره رسول الله۹ را تبیین نماید. در این بررسی نشان داده شد که زریاب دو دیدگاه مخالف یعنی عقیده به امر لایتغیر و تاریخیگرایی غربی را در هم آمیخت و با برقرار کردن نسبتی خاص میان امر قدسی و امر تاریخی، به بومی سازی تاریخنگاری غربی پرداخته است. او با توجه به بر الهی بودن نبوت رسول الله۹، با بهرهگیری از روشهای علمی و عقلی، برخی از روایتهای زندگانی رسول الله را به روش تاریخی مورد بررسی قرار داد و به نقد و ردّ برخی مشهورات و خرافات راهیافته به سیره نبوی پرداخت.
فرهاد حاجری، عبدالرحیم قنوات،
دوره ۱، شماره ۲۸ - ( زمستان ۱۳۹۶ )
چکیده
چالش میان فارسی و عربی سدههای نخست، اثر آذرتاش آذرنوش، نخستینبار در ۱۳۸۵منتشر شد. جایگاه نویسنده در حوزه مطالعات ادبیات عرب موجب استقبال محققان و صاحب نظران از این کتاب شده است. با وجود نقدهای منتشر شده، می توان نظریه مطرح شده در این اثر را از نظر تاریخی مورد سنجش قرار داد تا میزان اتکاء و وفاداری آن به داده های تاریخی مورد نقد قرار داد. سوال اصلی مقاله این است که کتاب چالش میان فارسی و عربی تا چه اندازه از ویژگیهای یک پژوهش تاریخی برخوردار است؟ بر این اساس دادههای تاریخی کتاب از نظر تاریخ نگاری و با روش تاریخی مورد ارزیابی قرار گرفت و نشان داده شد که ضعف بینش تاریخی کتاب، موجب ضعف نظریه چالش میان زبان فارسی و عربی شده است.
سید حسن حسینی، هادی وکیلی، علی ناظمیان فرد،
دوره ۱، شماره ۳۲ - ( زمستان ۱۳۹۷ )
چکیده
قرن چهارم هجری سدۀ آغاز شکلگیری خاندانهای سادات در ایران محسوب میشود. خاندان حسینی حمزوی یکی از این خاندانها بود که هستۀ اولیۀ آن در شهر قم شکل گرفت. این خاندان شیعهمذهب در عصر سلجوقیان نقش مهمی در عرصههای گوناگون اجتماعی ایفا کرد. این تأثیرگذاری در بستری از شرایط سیاسی و اجتماعی آن دوره و بر پایۀ امکانات و امتیازهای سادات در شهرهای ایران، بهویژه شهر قم، قرار داشت. آن زمینهها و گزارشی تحلیلی از موقعیتها و موفقیتهای این خاندان موضوع نوشتۀ حاضر است که با روش توصیفی-تحلیلی فراهم آمدهاست. یافتههای پژوهش بیانگر آن است که خاندان حمزوی، که پیش از عهد سلجوقیان جایگاه اجتماعی و نفوذ سیاسی کسب کرده بود، در این دوره جایگاه خود را ارتقا بخشید. چهرههای شاخص این خاندان با ورود به مشاغل اداری و مناصب رسمی، مانند نقابت سادات و ریاست شهرها، بهعنوان واسطۀ بین حاکمان و سادات و شیعیان عمل کردند. در عرصۀ فرهنگی، فقها و محدّثانی در خاندان حمزوی پرورش یافتند که در ترویج آموزهها و عقاید شیعه نقشآفرین شدند. آنها با تأسیس مدرسه و کتابخانه، تربیت شاگرد، و حمایت از نویسندگان شیعی در این عرصه فعالیت چشمگیری داشتند و با اتخاذ رویکردی تقریبگرایانه، از مقبولیت و احترام قابلتوجهی نیز نزد غیرشیعیان برخوردار شدند.
فرهاد حاجری،
دوره ۱، شماره ۳۶ - ( زمستان ۱۳۹۸ )
چکیده
همجواری شبهقاره هند و خراسان بزرگ در دوره اسلامی تاریخ سیاسی این دو ناحیه را با یکدیگر پیوند داده است. بر اساس گزارشهای تاریخی، گسترش اسلام در شبهقاره و شکلگیری حکومت مسلمانان در هند ریشه در تحولات سیاسی خراسان داشت. هندوان نیز در عرصههای سیاسی و نظامی برخی دولتهای اسلامی خراسان بزرگ حضور داشتند. همچنین غزنه که دروازه خراسان به هند شناخته میشد، نقش مهمی در رویدادهای سیاسی خراسان و هند در این دوره داشت. از اینرو مسئله اصلی پژوهش اینست که چنین موضوعاتی نشان از پیوستگی تاریخی رویدادهای خراسان بزرگ و شبهقاره هند دارد؟ آیا میتوان با چنین رویکردی، به مطالعه تاریخی این دو ناحیه پرداخت؟ در این پژوهش با بررسی رویدادهای سیاسی مرتبط با این دو منطقه در سده اول تا نیمه اول سده هفتم هجری و بر اساس دستاوردهای این تحقیق، در مطالعات هندشناسی و خراسانشناسی، میتوان با رویکرد جدیدی به میراث تاریخی مشترک این دو سرزمین توجه کرد.
محمد نویدفر، لیلا نجفیان رضوی، محمود مهدوی دامغانی،
دوره ۱، شماره ۳۷ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده
بافت زمینه بر مؤلف و نگارش او اثر میگذارد. بررسی این اثرگذاری درباره کتابهای امالی کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. امالی کتابهای حدیثی- تاریخی هستند که بهوسیله محدث تألیف نمیشوند. از اینرو عوامل محیطی مانند بافت زمینه بر گزینش، تلخیص و تأکید موضوعات آن مؤثر است. با توجه به جایگاه ویژه شیخ صدوق در میان محدثین شیعه، سفرها و تنوع موضوعی امالی ایشان، چنین رویکردی میتواند متضمن نتایج قابل توجهی باشد. شیوه گزینش و ارائه روایات در کتاب امالی با دیگر آثار شیخ صدوق متفاوت است. امالی در نیمه دوم قرن چهارم هجری، در ارتباط با مخاطبان عمومی شهر نیشابور مطرح شدهاست. نیشابور در آن ایام بافت مذهبی ویژهای داشت. با توجه به پیشفرض این پژوهش در تأثیر بافت زمینه بر مؤلف و اثر، پرسش اصلی مقاله این است که محیط اجتماعی نیشابور چه تأثیری بر نگارش کتاب امالی صدوق داشتهاست؟ نتایج این پژوهش نشان میدهد که صدوق در برگزاری مجالس املاء در نیشابور هوشمندانه به گزینش و نقل برخی روایات حدیثی- تاریخی پرداختهاست. حضور صوفیان در گزینش روایاتی با قالب داستانی، حضور اکثریت اهل سنت و کرامیه در عدم نقل روایات چالشبرانگیز، رشد روزافزون تشیع در انتخاب روایاتی با هدف تثبیت باورهای کلامی امامیه تأثیر داشتهاست. همچنین برجستهسازی جایگاه امام علی۷ به عنوان نقطه اشتراک امامیه و زیدیه به طور خاص و همه مذاهب به طور عام در امالی شیخ صدوق تأثیرگذار بودهاست.
طاهر بابائی،
دوره ۱، شماره ۴۱ - ( بهار ۱۴۰۰ )
چکیده
مدیریت دربار صفویان تا حد زیادی در اختیار یکی از چهار مقام عالیرتبه و قدرتمند صفویان به نام «ایشیکآقاسیباشی دیوان» قرار داشت. این مقام، برای مدیریت امور دربار و انجام وظایفی مانند برگزاری مجالس و محافل درباری، استقبال از مهمانان ویژه و سفیران خارجی، مدیریت حرمسرا و نگهبانی و محافظت از دربار، زیردستان متعددی در اختیار داشت. در این پژوهش، به واکاوی نقشها و وظایف این مقام عالیرتبۀ صفوی و زیردستانش پرداخته شده و تلاش شدهاست تا وظایف او با مقامات مشابه دربار عثمانی مقایسه شود. یافتههای این مطالعۀ تطبیقی نشان میدهد با وجود اینکه نمیتوان یک مقام خاصِ دربار عثمانی را با «ایشیکآقاسیباشی دیوان» از حیث اقتدار و وظایف، همتا و همسان خواند، اما مقاماتی مانند «دارالسعادهآغاسی» و «قپوآغاسی» و گروههای دیگر در دربار عثمانیان حضور داشتند که بخشی از اقتدار رئیس دربار صفوی را در خود داشتند و وظایف مشابهی را در دربار حکومت عثمانی ایفا میکردند.
محمدتقی ایمان پور، علی نجف زاده،
دوره ۱، شماره ۴۲ - ( تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده
سقوط ساسانیان ساختارهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه ایران را دگرگون کرد. تغییر مالکیت زمین یکی از نتایج این سقوط بود. با وجود اهمیت این موضوع تاکنون به تغییر مالکیت زمین پس از فتوحات مسلمانان در منطقه سواد (عراق) کمتر پرداخته شدهاست. پرسش اصلی پژوهش این است که چه نوع زمینهایی در سواد وجود داشت و بعد از تسلط مسلمانان بهویژه در دوره سه خلیفه اول، مالکیت این زمینها چه تغییراتی کرد؟ یافتههای پژوهش نشان میدهد که در سواد مالکیت زمینها به صورت خالصه، تیول، موقوفه، شخصی، بطایح و موات بود. پس از پیروزی مسلمانان، مالکیت زمینهایی که به صلح فتح شده بود تغییر نکرد اما مالکیت زمینهای دیگر تغییر کرد و به صورت صوافی، وقف، اقطاع و اراضی خراجی درآمد. البته تصمیم هر یک از خلفا در این زمینه متفاوت بود.
محمد شریف ادیب ابراهیمی، عباس سرافرازی، مهدی صلاح،
دوره ۱، شماره ۴۵ - ( بهار ۱۴۰۱ )
چکیده
جنبش مشروطهخواهی نقطه عطفی در تاریخ معاصر افغانستان است. این جنبش فراز و فرودهای فراوانی را تجربه کرد و در هر دوره به گونهای با شکست روبهرو شد. امیر حبیباللهخان با تأسیس «لیسه حبیبیه»، زمینه فعالیتهای سیاسی روشنفکران و مشروطهخواهان را فراهم ساخته بود. «لیسه حبیبیه» به عنوان یکی از مراکز مهم و عمده اصلاحطلبی، آزادیخواهی، استقلالطلبی و مشروطهخواهی، به بستری برای فعالیتهای سیاسی تبدیل شد که معلمان داخلی و خارجی در آن مشغول تدریس شدند. جنبش مشروطهخواهی متأثر از ایده اصلاحی سیدجمالالدین و الهامیافته از عوامل خارجی، تحولات جهانی و منطقهای بود که روشنفکران، آزادیخواهان و مشروطهخواهان برای تحقق آن تلاش میکردند. مشروطهخواهان برای رهایی از وابستگی دولتهای استعماری، استبداد داخلی و اصلاح ساختار سیاسی و برقراری نظام سلطنتی مشروطه به مبارزه پرداختند. این مقاله تلاش دارد با استفاده از متون تاریخی به زبانهای فارسی، روسی و انگلیسی به بررسی تأثیر و نقش عوامل خارجی در شکلگیری مشروطهخواهی بپردازد. این تحقیق درصدد پاسخ به این سؤال است که نقش عوامل خارجی در مشروطه خواهی افغانستان چگونه بوده و چه پیامدهایی به بار آورده است؟ یافتههای پژوهش نشان میدهد که معلمان مسلمان هندی، ترکان جوان عثمانی، مشروطیت ایرانی و نقش قدرتهای استعماری به خصوص انگلیس و روسیه مهمترین عوامل خارجی موثر در مشروطهخواهی افغانستان بودند.